Снимка , Уикипедия и БулфотоАвтор Добромир Иванов, Председател на BESCO -

...
Снимка , Уикипедия и БулфотоАвтор Добромир Иванов, Председател на BESCO -
Коментари Харесай

Защо е важно, че Майкрософт избра Гърция, а не България

Снимка , Уикипедия и Булфото

Автор Добромир Иванов, Председател на BESCO - Българската стартъп асоциация, Коментарът е от персоналния профил на създателя във " Facebook ", оповестен първо в Дневник.бг. 

В понеделник американският софтуерен колос " Майкрософт " разгласи в Атина, че ще влага близо 1 милиарда $ в страната. Става дума за самодейността GR for GRowth с създаване на центрове за данни и районен Microsoft Cloud плюс обучаване на към 100 хиляди души за работа с цифрови технологии до 2025 година Това ще е в помощ на жители, бизнес и държавното управление.

Защо изборът на " Майкрософт " да отиде в Гърция е значим за нас?

Важен е, тъй като това е пестник, който ни демонстрира къде в действителност е казусът в България.

Гърция има по-лоши IT фрагменти от България!

Гърция има по-високи налози от България!

Гърция има по-скъп ток от България!

Гърция има по-топъл климат и надлежно през лятото поддръжката на data център е по-скъпо!

Гърция има по-лоша интернет съгласуваност от България!

И все пак " Майкрософт " избра Гърция.

Защото институциите на Гърция работят по-добре.

Защото правната рамка на Гърция е по-добра.

Защото в Гърция може да нямаш толкоз положителни фрагменти, само че те имат работещи Сини карти и можеш да привлечеш бързо такива от целия свят, а тук не е по този начин.

Защото Гърция може да има доста проблеми, само че " Осемте джуджета " мъчно ще се случат там по този метод.

Изборът на " Майкрософт " демонстрира, че " IT Хъб на Балканите ", " Силициева котловина на Европа ", " Стартъп развъдник " и така нататък не се става с евтина работна ръка. Ще споделя няколко истории, които съгласно мен демонстрират резултата от проблемите в институциите в България:

История 1: Когато някоя компания стартира договаряния за такава договорка най-често тя минава през Агенцията по вложения. В BESCO имаме опит с компании минаващи от там. Процес, който трае от време на време 2+ години. Хората губят пари и незабавно имат потребност да им се оправят документите, нашите не дават отговор с месеци на мейли, а по телефона дават отговор неща от сорта на “Звъннете другия месец, тъй като този имаме едно събитие! ”. “Звъннете другия месец, тъй като отпуски... ”

История 2: Имахме среща на равнище членове на Министерски съвет и ни питат:

- Можете ли да помогнете Гугъл да отворят Гугъл campus в България

- Гугъл мъчно ще отвори подобен, тъй като за Източна Европа имат в Полша. Дали може да се приказва за сходно нещо, само че от друга компания?

- Борисов знае Гугъл!

История 3: Това не е история, а просто гледах лайф на премиера от преди няколко дни. В него той беше доста горделив по какъв начин не сме тръгнали да вършим мотори за коли и те в този момент като стават електрически старите мотори не им трябват. А ние си вършим стъкла, порти, фарове...все неща, които ще им трябват!?

Това, че на най-високо равнище в държавното управление не се схваща разликата в добавената стойност на другите производства е фундаментален проблем!

Това, че институциите ни не схващат своята роля и отговорност в привличането на вложения и основаването на средата, в която живеем и вършим бизнес е фундаментален проблем!

Това, че на най-базовите равнища в обществото ни не се схваща, че по-високи пенсии/заплати е обвързвано с производството и износа на по-успешни артикули и компании е фундаментален проблем!

Производството в 21 век не са домати, не са и стъкла или порти. В 21 век производството е обвързвано с високите технологии преди всичко. Те не са обособена промишленост, те трансформират всяка една промишленост. Състезанието в това, коя страна ще притегли огромните играчи и ще основава среда за основаване на свои такива дефинира по-късно и стандарта на живот в съответната страна. Не асфалта...не фаровете...не кравите, не доматите, не популизъм “да вземем парите от междинната класа и да ги дадем на по-бедните ”.

А за нашите институции и ръководещи към момента технологиите, стартъпи, IT...това са като екзотична глезотия, която е хубаво да св демонстрира пред гостите, само че действително им е все тая дали я имат или я нямат. 3 години ми е опита в битката за основаване на по-добра среда и 3 години имаме битка на всяка стъпка...просто тъй като за тези хора това не е приоритет...не е като асфалта. И до момента в който това не се промени множеството българи ще са обречени да стоят към и под равнището на беднотия.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР